napsáno pro Lomnické noviny 08/2019

To snad ani není možné!
Profesor Federico Testa zrádce a podvodník?!?
Mezinárodně uznávaný věděcký badatel a vynálezce, ke kterému jsme plni očekávání přijeli do jeho lesní laboratoře?
Věřili jsme, že společně s ním pomůžeme unavenému světu nějakým šikovným vynálezem k ulehčení života a zatím… A přitom vše nejprve vypadalo ideálně – profesor nás přivítal, zapojil a zasvětil do svého bádání a spolu se svým asistentem Evženem Nalezeným se nám tolik věnoval. Mohli jsme si vyzkoušet všelijaké pokusy a že se některé jevily zpočátku i celkem nebezpečně!
Trošku zaostalý asistent Evžen, alespoň tak se nám na začátku zdál, se nakonec ukázal jako jeho nepostradatelná pravá ruka a kvůli profesorovu častému zaneprázdnění nás právě on provázel a spoustu věcí nám vysvětlil. I přítomní novináři, kteří dopisovali do světových médií, referovali o celém věděckém kempu jako o senzaci a průlomu ve vynalézání. Postupem času jsme ale zjistili a pozorovali změny v profesorově chování, které se nám vůbec nelíbily. Federico Testa se stal z přívětivého nerudným a začal se chovat neurvale. Ve finále v návalu vzteku oznámil přelomový vynález – umělé zlato – k jehož sestrojení nás zneužil a jímž hodlal zvrátit stav světa…
Bylo toho na něj, jak se později ukázalo, už moc a přes všechny své užitečné vynálezy se nedokázal popasovat s okolním konzumním světem. Smutný konec vedeckého nadšence a jeho odchod z laboratoře nakonec zachránil Evžen, kterému profesor vše odkázal, včetně poselství, aby s námi pokračoval v práci pro blaho lidí. Svět má ještě naději!
27. stanový tábor SVČ Sluníčko v krásném údolí řeky Kněžné pozval do Prorubek přes padesát dětí (mladých vědců), aby opět po roce, spolu s vedoucími, strávili čas relativně stranou od civilizace a mobilních telefonů, které letos prostě zůstaly povětšinou vypnuté doma.
Nikomu to moc nevadilo, Prorubky mají své kouzlo a vtáhnou do své náruče každého, kdo jen trochu projeví zájem. Zbyly vzpomínky, spousta fotek, těšení se na příští rok, i když ten se nyní jeví ještě táááák daleko.
No a také pár pokusů z lesní laboratoře, které se určitě dají vykoušet i doma…

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *