Napsáno pro papírové Lomnické noviny 8/2016

Továrna na sny existuje

Napětí stoupá, máme za sebou další festivalové promítání a všechny filmové štáby nervózně pokukují ke dveřím, za kterými se radí odborná porota…

Všichni do toho dávají maximum, systém práce je již zaběhnutý – ráno porada a vymýšlení, jak zpracovat zadané téma, příprava nezbytných rekvizit, nacvičení dialogů, odpoledne vlastní natáčení v exteriérech.  A potom časově nejtěžší část, kterou je zpracování natočeného materiálu, stříhání, mazání nepovedených záběrů a finální sestavení v režii filmových laboratoří Prorubkoow.

Cíl je jasný, pobavit diváky při promítání, zaujmout hosty – známé postavy Hollywoodského světa –  a hlavně přesvědčit odbornou porotu, že právě dílo našeho filmového studia je dnes večer to nejlepší a tudíž si zaslouží obdržet vytouženou cenu, kterou nemá jen tak někdo.
Jde přeci o filmového Alfonze, nenápadného keramického ptáčka, který ale svojí jedinečností hravě strčí do kapsy všechny Lvy, Medvědy, Zlaté palmy i Oscary.

Byl to docela bláznivý nápad, dát dohromady na 24. stanový tábor pod křídly DDM Sluníčko celotáborovou hru na téma filmový festival. Dostal název FILMOVÉ LÉTO a přes největší komplikaci, že totiž na Prorubkách v podhůří Orlických hor, kam se každoročně na tábor jezdí, není elektřina, se povedl nad očekávání. Nezbytnou techniku se podařilo udržet v chodu díky nabíjení ze solárního panelu a malé vodní elektrárny, řeka letos nevysychala a tak se kolo točilo stále. Počasí přálo, večerní promítání měla neopakovatelnou atmosféru podtrženou účastí hostujících filmových hvězd Hollywoodského nebe, kdy některé kostýmy vedoucích byly skoro k nerozeznání od svých slavných filmových předloh…
Ale  hlavně – děti, rozdělené do čtyř filmových studií, natáčení bavilo a i přes občasné nutné startovní popostrčení realizačním štábem si originálně poradily se zadanými tématy.

Jsme si jistí, že jsme pro stříbrné plátno objevili pár evidentních talentů!

Nadšení z filmových kusů jsme neplánovaně zaimprovizovali a narychlo sezvali rodiče a kamarády na promítání hned třetí den po návratu domů. S rizikem nedělního odpoledne a s vědomím, že táborová atmosféra je nepřenositelná, jsme potom nevěřícně zírali do plného(!!!) hlediště lomnického kina.

Továrna na sny existuje a funguje.

…byl by slyšet pověstný špendlík…odborná porota přichází, nikdo ani nedutá…všichni očima visí na na papíru, který v ruce drží mluvčí poroty: „Alfonze, festivalovou cenu poroty Filmového léta, získává…“
donovin

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *